Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει παιδιά με ΔΕΠ-Υ (ADHD)
Μια εθνική έρευνα διαπίστωσε ότι το 3% των παιδιών των ΗΠΑ (1,7 εκατομμύρια) έκαναν γιόγκα από το 2012 - δηλαδή 400.000 περισσότερα παιδιά από το 2007.
Η γιόγκα και η ενσυνειδητότητα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία σε παιδιά σχολικής ηλικίας (ηλικίας 6 έως 12 ετών).
Η γιόγκα βελτιώνει την ισορροπία, τη δύναμη, την αντοχή και την αερόβια ικανότητα στα παιδιά.
Η γιόγκα και η ενσυνειδητότητα προσφέρουν ψυχολογικά οφέλη και για τα παιδιά.
Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών έχει ήδη δείξει ότι η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την εστίαση, τη μνήμη, την αυτοεκτίμηση, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τη συμπεριφορά στην τάξη και μπορεί ακόμη και να μειώσει το άγχος και το στρες στα παιδιά.
Οι αναδυόμενες ερευνητικές μελέτες δείχνουν επίσης ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) βελτιώνοντας τα βασικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ, συμπεριλαμβανομένης της απροσεξίας, της υπερκινητικότητας και της παρορμητικότητας. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τις σχολικές επιδόσεις σε παιδιά με ΔΕΠΥ.
Ένας αυξανόμενος αριθμός σχολείων ενσωματώνει τώρα τη γιόγκα και την ενσυνειδητότητα σε προγράμματα φυσικής αγωγής ή προγράμματα σπουδών στην τάξη, και πολλά στούντιο γιόγκα προσφέρουν μαθήματα για παιδιά σχολικής ηλικίας. Η γιόγκα μπορεί να είναι παιχνιδιάρικη και διαδραστική για γονείς και παιδιά.
Η Jessica Mei Gershen, πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα που διδάσκει γιόγκα σε παιδιά στο Brooklyn Yoga Project και ιδρύτρια του Yoga For All Needs, συνιστά να κάνουν τη γιόγκα παιχνιδιάρικη και διασκεδαστική για τα παιδιά, είτε στην τάξη είτε στο σπίτι. Στα μαθήματα γιόγκα της, η Γκέρσεν υφαίνει διασκεδαστικά παιχνίδια και ιστορίες με θετικά θέματα όπως συμπόνια, ευγνωμοσύνη και δύναμη. «Η γιόγκα είναι πραγματικά αποτελεσματική γιατί είναι τόσο απτή. Η εκμάθηση σωματικών στάσεων δημιουργεί αυτοπεποίθηση και δύναμη καθώς και τη σύνδεση μυαλού-σώματος», λέει η Gershen. Διαπίστωσε επίσης ότι τα αποτελέσματα της γιόγκα ξεπερνούν τη φυσική κατάσταση και επίσης επιτρέπουν στα παιδιά να χτίσουν αυτοπεποίθηση και επίγνωση πέρα από την τάξη. «Μέσα από τη γιόγκα, τα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι είναι δυνατά και στη συνέχεια μπορούν να μεταφέρουν αυτή τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση, την αποδοχή και τη συμπόνια στον κόσμο», σημειώνει η Γκέρσεν.
Επιμέλεια/μετάφραση: Κεφερλή Ζωή
Αρχικό άρθρο: By Marlynn Wei, MD, JD January 29, 2016
HARVARD HEALTH PUBLISHING
Harvard Medical School